A párahűtés bemutatása - Gyakran Ismételt Kérdések

Miért érdemes a TecnoCooling párahűtő rendszert alkalmazni?

• A nyári hónapokban használhatóvá teszi a napközben elviselhetetlenül meleg teraszokat, egyéb szabadtéri pihenőhelyeket, azok akár 10-12 Celsius fokkal is hűvösebbé varázsolhatók.

• A páratartalom növelésével, illetve annak szabályozásával frissen tarthatóak a zöldségek-gyümölcsök mind a raktárakban, mind az elárusítóhelyeken.
• Üzemeltetése gazdaságos (energiatakarékos 440W/óra-teljesítménytől), vízfogyasztása alacsony (4-6 liter/óra/fúvóka).
• Természetes módon hűsít, páratartalom növeléssel.
• Teraszokon nagymértékben fokozza a nyári kánikulában a komfortérzetet.
• Segít a páratartalom kívánt mértékének beállításában minden olyan zárt/félig zárt helyen, ahol az szükséges (pl. faüzemek, nyomdák, papírtároló részlegek, textilüzemek, üvegházak, fóliasátrak).
• Leköti a port, tisztítja a levegőt, jótékony hatással van az allergiás panaszokkal rendelkezőkre.
• Csökkenti (megfelelő adagolóval pedig riasztja) a repülő rovarok (légy, szúnyog, darázs) jelenlétét.
• Az állattartásban a hő okozta stressz negatív hatásait csökkenti, minden haszonállat esetében. Növeli a termelékenységet (hús, tej, tojás stb.).
• A növénytermesztésben alkalmazva a relatív páratartalom és a hőmérséklet szabályozásával növelhető a termesztés hatékonysága. A rendszerhez csatlakoztatható adagoló pumpa segítségével, könnyen szabályozható módon kijuttathatók a termesztésben szükséges növényvédő szerek.
• Időzíthető impulzusszerűen vagy időtartamonként.
• Flexibilis lehetőségekkel minden helyszín egyedileg tervezhető és építhető.

Hogyan működik a TecnoCooling kültéri hűtés?

A hűtési technológia egy egyszerű fizikai törvényszerűségen alapul, ez pedig a párolgás okozta hőelvonás jelensége. Egy magas nyomású szivattyú segítségével a víz egy speciális tervezésű, úgynevezett „ködképző” szórófejen keresztül, nagy nyomáson és sebességgel kerül a kültérbe. Így keletkezik a rendkívül finom vízpára, amely 5-10 mikron nagyságú (a hajszál keresztmetszeténél is kisebb) vízcseppekből áll.  A nagy nyomás és a vízcseppek kis mérete miatt a pára nem nedvesít, a víz a levegőbe kerülve azonnal elpárolog. Ezt használja ki a TecnoCooling párahűtés! Ez a köd – a hagyományos léghűtő technikáknál hatékonyabban – akár 8-12 fokkal is hűti a levegőt, emellett növeli a páratartalmat, a nagy nyári melegben kellemes mikroklímát teremt.

Mennyire hatékony a TecnoCooling kültéri klíma rendszer?

Adott térben minél melegebb van, a TecnoCooling kültéri klíma rendszer értelemszerűen annál hatékonyabb. Jótékony hatását szabadtéren a nyári kánikula idején képes leginkább kifejteni, amikor a hőmérséklet 27-30 ˚C fölé emelkedik. Manapság nyáron egyre gyakoribb az állandó 35 ˚C közeli/feletti kánikula, a TecnoCooling rendszere ebben átlagosan 7-12 ˚C hőcsökkenésre képes. Zárt, illetve félig zárt térben, például egy gyárcsarnokban a rendszer hőmérséklet-szabályozó képessége ennél nagyobb is lehet.

Hová ajánljuk a TecnoCooling kültéri hűtést?

Minden olyan helyre, ahol a túl magas hőmérséklet, illetve a levegő alacsony páratartalomszintje bármely szempontból problémát okoz, legyen szó akár az emberek általános közérzetjavító szerepéről, mezőgazdasági/ipari termelési problémák kiküszöböléséről, vagy az állattartásban szükséges hűtési feladatok ellátásáról.

Mennyit fogyaszt a TecnoCooling párahűtő rendszere?

Weboldalunkon megtekintheti az Önnek tervezett TecnoCooling párahűtő rendszer fogyasztását. A kültéri hűtési rendszer fogyasztásának megtekintéshez kattintson ide!

Tartalmaz-e a rendszer káros/veszélyes anyagot?

A TecnoCooling párahűtési rendszere a jelenkor igényeinek és szemléletének megfelelően teljesen környezetbarát, elektromos árammal működik és vizet használ fel gazdaságos módon.

Bonyolult a párahűtő-rendszer összeszerelése, karbantartása?

A telepített rendszer kiépítése meglehetősen egyszerű, szakembereink egy átlagos méretű rendszert (családi házak terasza, étteremteraszok, rendezvénytechnikai kellékek) egy-két nap alatt összeállítanak. A karbantartási feladatok évi egy-két alkalomra korlátozódnak: tavasszal egy indítás (szűrő- és olajcsere, esetleg vízkő-mentesítés) ősszel pedig a csőszakaszok kifújása.

A mobil készülékek mindennapi használata pofonegyszerű. A legalapvetőbb, egyszerű szabályok betartásával az eszközök gond nélkül üzemeltethetőek az egész nyári szezonban.

Lehetőség van a rendszer bérlésére?

Minden termékünk esetében önnek lehetősége van bérlésre is. A bérbe adás szolgáltatásunkat kifejezetten a rendezvények, rendezvényszervezők igényei miatt vezettük be. A bérleti díjat időarányosan, sávosan alakítottunk ki, hogy megtalálhassa az önnek legmegfelelőbb bérlési konstrukciót. A bérlési díjakról érdeklődjön kollégánknál!

Nem lesznek nedvesek a vízpára közelében lévő tárgyak, emberek?

A TecnoCooling páraképző fúvókából magas nyomáson kiáramló vízcseppek nagyon kicsi, 5-10 mikronos mérete miatt a víz a külvilágba érve szinte azonnal elpárolog, a környezetében lévő tárgyakra (pl. mobiltelefon, laptop) sem jelent veszélyt. Nedvesítő hatása csak nagyon közelről, a vízkibocsátás helyétől 30-50 centiméteres közelségből tapasztalható.

Mi a különbség a párásító és a párologtató rendszerek között?

A párásító készülékek vizet permeteznek a levegőbe, melyek aztán lecsapódhatnak a felületeken. A TecnoCooling párahűtő rendszerek a párologási folyamatot használják a hideg levegő előállítására.
A párologtatás elvén működő technikáknál a párásító rendszerek hatékonysága szembetűnő. Egységnyi terület egységnyi Celsius fokkal történő hűtésére lényegesen kevesebb energiaráfordítás szükséges, ami a pillanatnyi hatékonyság mellett a hosszú távú anyagi ráfordítás szempontjából is kedvezőbb.

Szabályozható a pára/páraképződés intenzitása?

A TecnoCooling kültéri hűtőrendszerek ködképző fúvókái típusának és mennyiségének helyes megválasztásával - a teljesítményük ismeretében - könnyen kiszámítható az adott feladatoknál szükséges rendszerjellemzők. Így optimalizálható a vízkijuttatás, a hűtés és a fogyasztás.


Hol felelnek a kérdéseimre, ha itt nem kaptam választ?

Műszaki tanácsadóink hétfőtől-péntekig 9.00 - 17.00 óra között állnak rendelkezésére az alábbi telefonszámokon: +36-70-866-4833, +36-70-633-3310. Kérdéseit e-mailben is megválaszoljuk, ha ír nekünk az  info@tecnocooling.hu e-mail címre.

Milyen főbb részekből áll a TecnoCooling párahűtő rendszer?

A működéshez hálózati vízre- és elektromos áramra van szükség. A rendszer sematikus felépítése: szűrő + (illatadagoló) + magasnyomású szivattyú + csővezetékrendszer és idomok + ködképző fúvókák.

Nem zavaró a hangja? Nem hangos?

A TecnoCooling párahűtő rendszer szivattyúját érdemes a használati tértől távolabb elhelyezni, mert zavaró lehet a motor búgása. Többféle megoldás kínálkozik viszont arra, hogy a szivattyú hangját semlegesítsük, vagy legalábbis minimális szintre szorítsuk

Megtervezik nekem a rendszert, vagy nekem kell kitalálnom?

A megrendelésnek része a szakszerű tervezés, melyet táblázatos formában, minden részletre kiterjedő ajánlatként nyújtunk át Önnek. Igény szerint pedig mérethelyes rajz formájában is megtervezzük a kiépítés előtt álló TecnoCooling párahűtő rendszert.

Mi a különbség egy normál ventilátorhoz képest?

Az egyszerű légcserénél és a légmozgás elősegítésénél a TecnoCooling párahűtő rendszer esetében jóval többről van szó. A vízporlasztással kiegészített léghűtés – a fentebb leírtak következtében – össze sem hasonlítható a hétköznapi ventilátorokkal.

Egyszerű a kezelése, igényel-e szaktudást?

A helyes és biztonságos használathoz semmilyen szakmai ismeret nem szükséges.