A párahűtés felhasználási területei

Állattenyésztés - Baromfi

A nyári kánikula átvészelése a baromfikra nézve nagy kihívás. Ebben az időszakban a legnagyobb a veszélye annak, hogy a szárnyas elkapjon minden olyan betegséget, amire hajlamos. Az idősebb állatok még nagyobb kockázatnak vannak kitéve, hisz koruk miatt nagyobbak és a tolluk által biztosított hőszigetelésük is gyengébb.

A megnövekedett belső hőmérséklet legnyilvánvalóbb jele a zihálás, ami nagyon sok energiáját emészti fel a madaraknak. Mivel nincs izzadságmirigyük - ami lehűthetné bőrüket - úgynevezett párolgási hűtést használnak a légző rendszerükön keresztül.

Optimális esetben a madarak szabályozni tudják saját testhőmérsékletüket azáltal, hogyha mozgás közben bőrükön keresztül hőt adhatnak le. Ez a képesség azonban elvész, ha a madarakat egy adott területen összezárva tartják. Így a baromfik nagy melegben szenvednek a dehidrációtól és kimerültségtől, ez pedig a húsminőség és a tojáshozam csökkenéséhez fog vezetni. Ha a madár testhőmérséklete 4°C –ot  vagy többet emelkedik, a madár elpusztul.

A megoldás a problémára a párásítással történő hőmérsékletszabályozás.
A TecnoCooling párásító rendszereknek köszönhetően - megfelelő szellőztetés mellett - csökken a baromfik zihálása, stresszes állapota és pusztulási aránya. A magas nyomáson működő "párásító" fúvókák által kibocsátott víz adiabatikus módon hatékonyan hűt, az istálló hűtése következtében javítja a madarak közérzetét. A kiáramló vízpára légmozgását ventilátorok segítségével érjük el, ami hatékonyabbá teszi a rendszer által hűtött területet. A húsminőség és tojáshozam pedig mérhetően javulni fog.

Állattenyésztés - Sertésistállók hűtése

Az állatok növekedésének, súlygyarapodásának hatékonyságát gyakran befolyásolják a rendkívüli környezeti feltételek. A sertések esetében általánosságban elmondható, hogy a hűvös környezet növeli a takarmányhatékonyságot, mivel a hízó törekszik megtartani általános testhőmérsékletét. A melegebb környezet viszont csökkentheti a növekedést, hisz növeli a test fenntartási igényét, és ez környezeti stresszt válthat ki az állatból.

Minden állatnak van egy úgynevezett hőmérséklet-tartománya, ami a normális értéken belül nyugodtságot és állandó testhőmérsékletet eredményez. A nyári hónapokban a hőmérséklet gyakran meghaladja a sertések ún. hő semlegesítő zónáját, így csökken a növekedésük.  A légkondicionáló készülékek szárítják a levegőt és félig zárt helységekben nem használhatóak. Alkalmazásuk továbbá jóval költségesebb, mint a párásító berendezéseké, így elfogadott termék lett a magasnyomású párásítással való hűtés az állattenyésztésnek ezen a területén is.

Korábbi kutatások bebizonyították, hogy a folyamatosan 28 °C alatt tartott hőmérséklet, kedvezően befolyásolja a takarmányhatékonyságot, ebből kifolyólag a súlynövekedést. A hőmérséklet emelkedése a sertésben fiziológiai változásokat indít el: nő a végbélben mért hőmérséklet, emelkedik a lélegzetvétel szám, és a pulzusszám is ugrásszerűen megnő. Értékelve a disznó fiziológiai reagálását magas hőmérsékleten, hatékony eredményt a test hőmérsékletének csökkentésében csak környezethűtéssel lehet elérni, amire a magasnyomású párahűtés a legalkalmasabb megoldás. A hőmérsékletcsökkentés mellett a páratartalom növeléssel biztosítjuk továbbá, hogy a hízó nem kényszerül bőrfelszínen keresztüli párologtatásra.

Megvizsgálták a párásított hizlaldák teljesítményét, a takarmányhatékonyság és az étkezés időtartamának összefüggésében. A kísérlet alatt 18db 70 kg-os malacot tanulmányoztak 30 napon keresztül, s figyelték annak hatását, hogy a párásítás és az étkezés összehangolása együttesen milyen súlygyarapodást eredményez az állatoknál.

Három párásítási stratégiát hasonlítottak össze:
• közvetlenül az étkezés előtti párásítás,
• étkezések közötti párásítás,
• nincs párásítás – átlag hőmérséklet 28-35 °C, a relatív páratartalom 50%

Az értékelés két változón, a takarmányfelvételen és az étkezés időtartamán alapult.

Kezelés

Takarmányfelvétel (Kg)

Étkezési Időtartam

Párásítás nélkül

0,623

14 perc

Étkezés előtti

0,701

16 perc

Étkezések közötti

0,619

13 perc

 

Következtetések

Azoknak az állatoknak, melyeket közvetlenül étkezés előtt párásítással hűtöttek le, jelentősen nagyobb (+13%) takarmányfelvételük volt, és sokkal tovább ettek (+19 %) mint a másik csoport egyedei. A kapott eredmények a hizlalda hűtésének/párásításának eredményességét tükrözik, következésképpen a csúcs hőmérséklet csökkentése megfelelő stratégia egy olyan tevékenység alatt, mint pl. az étkezés.
Jelen kísérletezés rövid ideje alatt nem lehet értékelni a teljes növekedés végső fázisát, de a kutatók szerint ezen eljárás alatt a felvett takarmány hosszútávon kedvez a sertések súlygyarapodásának.

Takarmányfelvétel  - Jobb növekedési teljesítmény + 13 %

Állattenyésztés - Szarvasmarhaistállók hűtése

A szarvasmarhák a nyári hónapokban kellő hűtés nélkül fiziológiai- és viselkedési stresszel reagálnak a hőre, ami negatív hatással van vágóértékükre, illetve az általuk adott tej mennyiségére és minőségére.

Kutatók által végzett tanulmányok szerint, ha a hőmérséklet 26°C fölé emelkedik, a tehenek csökkentik az élelem bevitelét és ezáltal vagy lassul a súlygyarapodásuk vagy súlyt vesztenek. Ez nagyban befolyásolja a szaporodási teljesítményt, az egészséget és a tejtermelési teljesítményt. A hő okozta stressz ráadásul kihat még a hűvösebb hónapokra is.

A stressz mértéke függ a környezeti feltételek kombinációjától, a levegő hőmérsékletétől, a relatív páratartalomtól, a légmozgástól és a napból érkező sugárzástól. A tejtermelők árnyékolókat, ventilátort és bőséges, friss vizet használnak, hogy segítsenek az állatoknak elviselni a meleget, de ez gyakran nem elég. Az ország déli területein, ahol a hő és a páratartalom a leginkább jelentős, a tejtermelők locsolókocsikat is bevetnek, hogy az istállóhűtésben nagyobb hatékonyságot érjenek el.

Kutatások szerint az árnyékolás és a mesterséges légmozgás kombinációját alkalmazó párásító berendezés az istálló hűtésének leghatékonyabb technikája, így a forró, nyári hónapok alatt elszenvedett termelési veszteség nagyban csökken. A magas nyomáson működő ’párásító’ fúvókák által kibocsátott víz hatékonyan hűti a környezetet, javítja a tehenek közérzetét. A kiáramló vízpára légmozgását ventilátorok segítségével érik el, ezáltal hatékonyabbá téve a rendszert.

Tanulmány:

A szellőzés és párásítás hatásai a tehenek viselkedésére a forró hónapokban, Dél-Olaszországban

A szellőztető és a párásító berendezések együttes hatékonyságát a kutatók három, dél-olaszországi farmon vizsgálták. A legmelegebb periódusban, májustól szeptemberig két éven át folyt az adatgyűjtés és az adatok értékelése. Mindhárom farmon a termelés szempontjából két homogén csoportra osztották az állatokat, és vizsgálták ezek szaporulatát, tejtermelését. Az első csoportban („A”) párásító rendszert alkalmaztak, ami a takarmányozási területen volt elhelyezve, megfelelő szellőztetés mellett. A második csoportban („B”), mely a kontroll csoport volt, nem szereltek fel párásító rendszert. A mikro klimatikus paramétereket (hőmérséklet, relatív páratartalom) folyamatosan mérték egy elektromos szondával, melyhez adatrögzítőt kapcsoltak. A készülékeket az állatok fejmagasságában helyezték el. A viselkedés és a tejhozam heti méréseinek elemzéséből kiderült, hogy az A és B csoport közötti különbség a legmelegebb periódusban 2 – 4 liter/nap. Átlagosan magasabb értéket mértek továbbá az állatok súlygyarapodásában a párásító készülékkel felszerelt etető területén, A és B csoportok között a különbség 12,9 - 18,6 % között volt.

Az eredmények kimutatták, hogy a párásító és ventilátoros hűtőberendezés kombinációja a legjobb választás a tehénistállók hűtésére, a tejtermelő kapacitás megtartására, illetve növelésére a forró nyári hónapokban.

 

Szolgáltatásaink címszavakban:

Mobil Klíma, Mobilklíma, Párahűtés, Párásítás, Ipari Párásítás, Ipari Pára, Pára, Teraszpárásítás, Víz Hűtés, Víz Ventilátor, Vizes Ventilátor, Vízventilátor, Centrifugális Párásítás, Vonalsoros Párásítás, Vízhűtés, Vízpára, Ipari Hűtés, Mobil Hűtés, Látvány Párásítás, Szabadtéri Párásítás, Ködhűtés, Kültéri Hűtés, Kültéri Klíma, Kültéri Klimatizálás, Ipari Üzemek Párásítása és Hűtése, Csarnokhűtés, Csarnokpárásítás, Párahűtés, Párásító Készülék, Páratartalom szabályzás, Teraszhűtés, Teraszklíma, Terasz Klíma, Szabadtéri Hűtés, Frissáru Pultok Frissentartása, Gyümölcsstand Párásítás, Zöldségstand Párásítás, Zöldség Gyümölcs Pult Párásítás, Hűtőház Párásítás, Zöldség Gyömölcs Frissentartás, Húspultok Párásítása, Halpultok Párásítása, Üvegházak Párásítása, Textilipari Párásítás, Faipari Párásítás, Nyomdaipari Párásítás, Párahűtés a Strandokon, Papíripari Párásítás, Papíripari Páratartalom Szabályozás, Párásítás Betongyártásban, Kőbányák Pormegkötése, Por- és Szagmegkötés, Istállóhűtés, Istállók Hűtése, Rovarirtás, Szagtalanítás, Szagemisszió, Léghűtő Berendezések, Léghűtés, Hulladék feldolgozás Por- és Szagmegkötés, Smog csökkentés, Szmog emisszió csökkentés, Evoporatív Hűtés, Adiabatikus Hűtés, Ipari Hűtés, Ipari Párásító Készülék, Folyadékhűtők előhűtése, Légnedvesítés, Légnedvesítő rendszerek, Párakapu, iCool Párakapu, Frissítő Pont Bérlés, Tecnocooling Párakapu, Rendezvények hűtés, Rendezvény klimatizálás, Esküvő hűtés, Teraszhűtő Ventilátor, Teraszhűtő Berendezés, Porlasztástechnika, Mobil Klíma Bérlés, Teraszhűtő Rendszer Bérlés, Ipari Párásítás Bérlés, Teraszfűtés, Teraszfűtő Készülék, Infrafűtés, Infrafűtés Bérlés